The gut microbiota is now known as a key factor in mammalian physiology and health. Our understanding of the gut microbial communities and their effects on ecology and evolution of their hosts is extremely limited in bats which represent the second largest mammalian order. In the current study, gut microbiota of three sampling sources (small intestine, large intestine, and feces) were characterized in two sympatric and insectivorous bats ( Rhinolophus sinicus and Myotis altarium ) by high‐throughput sequencing of the V3‐V4 region of the 16S rRNA gene. Combining with published studies, this work reveals that Gammaproteobacteria may be a dominant class in the whole Chiroptera and Fusobacteria is less observed in bats although it has been proven to be dominant in other mammals. Our results reveal that the sampling source influences alpha diversity of the microbial community in both studied species although no significant variations of beta diversity were observed, which support that fecal samples cannot be used as a proxy of the microbiota in other gut regions in wild animals.
1 October 2019 in Molecular Phylogenetics and Evolution
The Szechwan myotis, Myotis altarium, was first described in 1911 from southeastern China, and for the next 100 years was thought to be restricted to that country with just one additional individual known from Aung Kang region in northern Thailand. We captured eight individuals of this species during surveys in Copia Nature Reserve in northwestern Vietnam and two individuals from East Khasi Hills and East Jaintia Hills districts of Meghalaya state, northeastern India. They are described here as the first records for Vietnam and India. We also provide comparative mensural data including the holotype and other specimens from Southeast Asia. The record of M. altarium from Meghalaya significantly extends the westward distribution range of this species beyond Thailand. Our study affirms previous observations of the cave dwelling habits of M. altarium and suggests that this species temporarily hibernates during cold winter periods in Vietnam. It is also suggested that its distribution range may encompass other karstic habitats in the mainland Indomalayan region.