The role that mammalian carnivores play in ecosystems can be deeply altered by human-driven habitat disturbance. While most carnivore species are negatively affected, the impact of habitat changes is expected to depend on their ecological flexibility. We aimed to identify key factors affecting the habitat use by four sympatric carnivore species in landscapes of central Argentina. Camera trapping surveys were carried out at 49 sites from 2011 to 2013. Each site was characterized by 12 habitat attributes, including human disturbance and fragmentation. Four landscape gradients were created from Principal Component Analysis and their influence on species-specific habitat use was studied using Generalized Linear Models. We recorded 74 events of Conepatus chinga, 546 of Pseudalopex gymnocercus, 193 of Leopardus geoffroyi and 45 of Puma concolor. We found that the gradient describing sites away from urban settlements and with low levels of disturbance had the strongest influence. L. geoffroyi was the only species responding significantly to the four gradients and showing a positive response to modified habitats, which could be favored by the low level of persecution by humans. P. concolor made stronger use of most preserved sites with low proportion of cropland, even though the species also used sites with an intermediate level of fragmentation. A more flexible use of space was found for C. chinga and P. gymnocercus. Our results demonstrate that the impact of human activities spans across this guild of carnivores and that species-specific responses appear to be mediated by ecological and behavioral attributes.
Biological invasions are one of the main components of human-caused global change and their negative impact on invaded ecosystems have long been recognized. Invasive mammals, in particular, can threaten native biodiversity and cause economic impacts in the region where they are introduced, often through a wide range of conflicts with humans. Although the wild boar, Sus scrofa, is considered by the IUCN as one of the 100 invasive species most damaging to biodiversity in the world, in Argentina there have only been a few studies focused on its ecology with most of them conducted in protected areas. In this study, we evaluated the effect of several factors related with human disturbance, landscape composition, degree of fragmentation and the presence of a potential competitor and a predator on the habitat use of wild boar using data from camera traps and site-occupancy modeling. Additionally, we described the daily activity pattern of the species and we studied the level of overlap with both a potential competitor and a predator. The sampling effort totaled 7,054 camera trap days. Farm density, proportion of shrubland and proportion of grassland with bushes were the detection variables included in the most supported model whereas proportion of grassland and capture rate of the Pampas fox Lycalopex gymnocercus were the occupancy variables included in the most supported model. However, the proportion of grassland was the only variable that showed statistically significant support in the averaged model, indicating that habitat use of wild boar in this area was significantly negatively affected by the level of grass cover. Wild boars were mostly nocturnal, with more activity between 21:00 and 3:00 and a peak around midnight. Wild boars showed a high level of overlap with the activity pattern of the Pampas fox and a low overlap with the activity pattern of the puma Puma concolor. Despite wild boar being introduced in Argentina a few decades ago, this study is the first landscape-scale research carried out in an agricultural landscape in Argentina and the first one based on camera-trapping data. Our study contributes valuable information that could be used to design strategies to reduce wild boar population or to minimize the damage caused by this invasive species in Argentina.
Interviews with local people have been widely used by biologists as a cost-effective approach to studying certain topics in wildlife ecology and conservation. However, doubts still exist about the validity and quality of the information gathered, especially in studies targeting cryptic or elusive species, such as carnivores. We assessed the reliability of interviews (n = 155) in detecting the presence of three species of carnivores with different characteristics, by comparing interview results with data obtained through camera trapping surveys at 52 sites in central Argentina. The degree of concordance between methods was low for Geoffroy's cat Leopardus geoffroyi and especially for the puma Puma concolor. However, Geoffroy's cats were detected more frequently by camera traps than interviews, whereas the opposite was true for pumas. For the pampas fox Pseudalopex gymnocercus, a less elusive species, we observed a high degree of concordance and a similar probability of occurrence between methods. Our results indicate that data obtained by interviewing local inhabitants should be used with caution because the information about species presence provided by local people may be inaccurate and biased.
We report new occurrence records of Puma yagouaroundi (É. Geoffroy, 1803), a widely distributed but little known Neotropical carnivore, obtained over the last 10 years in Buenos Aires province, central Argentina. The records were collected by camera trapping surveys (n = 384 stations) and 195 interviews with local inhabitants. Our results improve our understanding of this species’ geographic range, especially its southernmost limit, and abundance, and confirm the need for more detailed studies to better assess the conservation status of this species in central Argentina and other parts of its range. We report new occurrence records of Puma yagouaroundi (É. Geoffroy, 1803), a widely distributed but little known Neotropical carnivore, obtained over the last 10 years in Buenos Aires province, central Argentina. The records were collected by camera trapping surveys (n = 384 stations) and 195 interviews with local inhabitants. Our results improve our understanding of this species’ geographic range, especially its southernmost limit, and abundance, and confirm the need for more detailed studies to better assess the conservation status of this species in central Argentina and other parts of its range.