It has been hypothesized that organisms living at different latitudes or in different environments adjust their metabolic activity to the prevailing conditions. However, do differences in energy turnover simply represent a phenotypic adaptation to the local environment, or are they genetically based? To test this, we obtained nestling stonechats (Saxicola torquata) from equatorial Kenya (0° N), Ireland (51.5° N), Austria (47.5° N) and Kazakhstan (51.5° N). Birds were hand-raised and kept in Andechs, Germany. We measured their resting metabolic rates (RMR) and locomotor activity at an age of ca. 14 months (July) and 20 months (January), when birds went through postnuptial moult (July), and neither moulted nor exhibited enlarged gonads or migratory activity (January). RMR was generally higher during moult, but differed among populations: RMR was lowest in the resident Kenyan birds, higher in mostly sedentary Irish birds, and highest in migratory Austrian and Kazakhstan birds. Thus our data demonstrate that even in birds kept from early life under common-garden conditions, the ‘pace of life’, as indicated by metabolic turnover, is lower in sedentary tropical than in north-temperate migratory individuals of the same species. Such intrinsically low energy expenditure in sedentary tropical birds may have important implications for slow development, delayed senescence and high longevity in many tropical organisms.
Attempts to estimate and identify factors influencing first-year survival in passerines, survival between fledging and the first reproductive attempt (i.e. juvenile survival), have largely been confounded by natal dispersal, particularly in long-distance migratory passerines. We studied Prothonotary Warblers (Protonotaria citrea) breeding in nest boxes to estimate first-year survival while accounting for biases related to dispersal that are common in mark-recapture studies. The natal dispersal distribution (median = 1420 m; n = 429) and a distance-dependent recruitment rate, which controls for effects of study site configuration, both indicated a pattern of short-distance natal dispersal. This pattern was consistent with results of a systematic survey for birds returning outside the nest box study sites (up to 30 km in all directions) within a majority (81%) of total available bottomland forest habitat, further suggesting that permanent emigration outside of the study system was rare. We used multistate mark-recapture modeling to estimate first-year survival and incorporated factors thought to influence survival while accounting for the potential confounding effects of dispersal on recapture probabilities for warblers that fledged during 2004–2009 (n = 6093). Overall, the average first-year survival for warblers reared without cowbird nestmates was 0.11 (95% CI = 0.09–0.13), decreased with fledging date (0.22 early to 0.03 late) and averaged 40% lower for warblers reared with a brood parasite nestmate. First-year survival was less than half of the rate thought to represent population replacement in migratory passerines (∼0.30). This very low rate suggests that surviving the first year of life for many Neotropical migratory species is even more difficult than previously thought, forcing us to rethink estimates used in population models.