Background: The Galliformes is a well-known and widely distributed Order in Aves. The phylogenetic relationships of galliform birds, especially the turkeys, grouse, chickens, quails, and pheasants, have been studied intensively, likely because of their close association with humans. Despite extensive studies, convergent morphological evolution and rapid radiation have resulted in conflicting hypotheses of phylogenetic relationships. Many internal nodes have remained ambiguous.Results: We analyzed the complete mitochondrial (mt) genomes from 34 galliform species, including 14 new mt genomes and 20 published mt genomes, and obtained a single, robust tree. Most of the internal branches were relatively short and the terminal branches long suggesting an ancient, rapid radiation. The Megapodiidae formed the sister group to all other galliforms, followed in sequence by the Cracidae, Odontophoridae and Numididae. The remaining clade included the Phasianidae, Tetraonidae and Meleagrididae. The genusArborophilawas the sister group of the remaining taxa followed byPolyplectron. This was followed by two major clades: ((((Gallus,Bambusicola)Francolinus) (Coturnix,Alectoris))Pavo) and (((((((Chrysolophus,Phasianus)Lophura)Syrmaticus)Perdix)Pucrasia) (Meleagris,Bonasa)) ((Lophophorus,Tetraophasis)Tragopan))).Conclusions: The traditional hypothesis of monophyletic lineages of pheasants, partridges, peafowls and tragopans was not supported in this study. Mitogenomic analyses recovered robust phylogenetic relationships and suggested that the Galliformes formed a model group for the study of morphological and behavioral evolution.
Because their breeding and wintering areas are in remote locations, little is known about the biology of Black‐necked Cranes (Grus nigricollis), including their migratory behavior. Using satellite telemetry, we monitored the migration of Black‐necked Cranes (N= 6) in China to determine migration routes and the location of stopover sites. From 2005 to 2007, four cranes were tracked during two spring migrations and one fall migration, one was tracked during one spring and one fall migration, and one was tracked during one spring migration. On average, the cranes made seven flights over a 5‐d period to migrate 651 km to breeding areas in the spring. In the fall, birds averaged six flights in 5 d to migrate 694 km. The routes traveled by cranes during spring and autumn migration were similar. Both the migration distances and duration of migration are the shortest reported for any crane species to date. Most stopover sites were in areas along rivers and close to wetlands in the Daliang Mountains and the Ruoergai Plateau. Conservation measures are needed to reduce habitat loss (wetland and pasture) in the Daliang Mountains and establish a reserve for stopover sites in the Ruoergai marshes, such as Longriba and Bai River in Hongyuan County.
Habitat change has major effects on wildlife and it is important to understand how wild animals respond to changing habitats. Dashanbao National Nature Reserve, in north-east Yunnan, China, which was established for the protection of the black-necked craneGrus nigricollis, other wintering waterbirds and the upland wetland ecosystem, recently began converting farmland to grassland and woodland. With respect to this policy we studied habitat selection by black-necked cranes in the Reserve from November 2006 to April 2007. Farmland, grassland, marsh and water were used by black-necked cranes but no cranes occurred in man-made woodland. Black-necked cranes showed the least preference for grassland and no significant differences were detected in the species’ preference for the other three habitats. However, black-necked cranes exhibited different behavioural responses to the four habitats: farmland and grassland were their main foraging sites. Principle component analysis verified that a foraging-related component was the first factor determining habitat selection. Cranes used habitat close to their roosts with short grass, shallow water and less disturbance by human activity. Our results indicate that the policy of converting farmland and grassland to woodland is not beneficial for conservation of the crane. For effective conservation of the black-necked crane scientific habitat management that takes into account habitat selection by the species is required, with the retention of some farmland and restoration of wetlands.
1 February 2020 in Molecular Phylogenetics and Evolution
Incomplete lineage sorting and hybridization are two major nonexclusive causes of haplotype sharing between species. Distinguishing between these two processes is notoriously difficult as they can generate similar genetic signatures. Previous studies revealed that the mitochondrial DNA (mtDNA) differentiation between two East Asian long-tailed tits (Aegithalos bonvaloti and A. fuliginosus) was extremely low, even lower than intraspecific differentiation in some other long-tailed tits. Using a combination of multilocus and coalescent analyses, we explored the causes of the anomalous lack of mtDNA differentiation between the two species.
The Black-necked CraneGrus nigricollisis a globally vulnerable species whose food is the factor determining its long-term survival. Understanding dietary habits, food preferences, and related factors will facilitate the development of effective conservation plans for the protection of this vulnerable species. For this purpose, we used video recordings and sampling of food availability to examine the dietary composition and temporal variation in food selection of Black-necked Cranes wintering in the Dashanbao National Nature Reserve, China. The Black-necked Crane’s diet consists primarily of domestic food crops such as grains (74%) and potatoes (8%), in addition to invertebrates (14%). A much smaller proportion of the diet was comprised of turnips and wild herbaceous plants and tubers. There was monthly variation in food selection, partially related to food availability. Grains were most available in November and decreased through the winter, whereas invertebrates were more available in November and February than in December and January. Grain consumption was lowest in November but higher from December through February. Invertebrate consumption was highest in November and February. The cranes preferred to eat grains throughout winter months, while they mainly selected invertebrates in November and February. We suggested invertebrate populations sharply declined in December and January due to the low temperature. In addition, grain consumption was negatively associated with invertebrate availability. In November, when invertebrates were most abundant, and despite a concomitant peak in grain abundance, we suggested cranes exhibited a preference for invertebrates over grains. We recommend that the protection administration provide appropriate supplemental foods for cranes during freezing weather.