Landscapes can be selectively used by different carnivore species, leading to habitat specialization, which acts as a limiting resource for maintaining healthy populations. Between 1 March 2021 and 31 March 2022, we set up 30 camera traps in three different landscapes of central Chile: (a) Mediterranean coastal sclerophyllous forest (SF), (b) Mediterranean coastal thorn forest (TF), and (c) exotic monoculture tree plantations (MP), with a total capture effort of 10,046 camera-days (3098 TF, 3446 MP, and 3502 SF). We described the daily activity patterns for each native carnivore species recorded in each landscape, based on the density of independent records per hour of the day. We assessed the overlap between the activity patterns of each carnivore species in the different macrohabitats based on their coefficient of overlapping (Δ). We identified 9120 carnivore records, corresponding to 3888 independent events: 3140 for Lycalopex fox species, 276 for guiña Leopardus guigna, 434 for skunk Conepatus chinga, and 38 for the lesser grison Galictis cuja. Our study revealed differences of activity patterns with high to medium overlap, among landscape types for C. chinga and Lycalopex spp.—for skunk, between native forests and exotic monoculture tree plantations, and for foxes, among all landscape types. The carnivore community of the highly anthropized central Chile is mostly composed of habitat generalists and habitat specialists with high adaptability to landscape fragmentation, which has been crucial for their long-term survival.
Notwithstanding the very small size of this felid, Leopardus guigna is considered a top predator within its habitat. Its diet consists of small mammals, birds and reptiles, according to the available literature, but its predatory behaviour has rarely been observed directly. Here we report the first record of L. guigna preying upon Pudu puda in southern Chile. Photographic material has been obtained in a citizen science project and indicates a significant expansion of the cat’s prey size range. It also adds valuable knowledge to conservation efforts focusing on the near threatened cervid.
El gato andino (Leopardus jacobita, CORNALIA 1865), habitante de las regiones áridas de los altos andes y la estepa patagónica, está clasificado como En Peligro por la Unión Internacional para la Conservación de la Naturaleza. Entre las mayores amenazas enfrentadas por la especie están la degradación y fragmentación de su hábitat, relacionadas principalmente con la actividad minera. También ha sido objeto de caza, pero la interacción directa con el humano ha sido poco frecuente debido a la gran distancia entre el hábitat del félido y los centros de actividad antrópica. Sin embargo, la continua ampliación de la red vial en conjunto con el aumento de tráfico a lo largo del rango de distribución de L. jacobita, han provocado encuentros con la especie en ruta. En la presente nota, reportamos por primera vez hallazgos de gato andino cruzando carreteras y otros caminos vehiculares, lo que implica un peligro inminente de atropellamiento. Los registros fueron recopilados en el contexto de un proyecto de ciencia ciudadana y completados por un informe de una agencia estatal. Dado su frágil estado de conservación y la baja densidad poblacional del gato andino, la muerte de pocos animales puede tener efectos adversos desproporcionados sobre la especie. Por lo tanto, se recomienda el desarrollo de estrategias de prevención de atropellamientos como parte de los planes de conservación de L. jacobita.
El gato de Geoffroy (Leopardus geoffroyi) es un pequeño felino cuyo comportamiento de nado había sido reportado pero sin evidencia fotográfica. El gato de las pampas (Leopardus braccatus) es un félido del que existe escasa información, en especial debido a su reciente reclasificación como especie monotípica. Como parte del proyecto de ciencia ciudadana “Gato de Geoffroy” y “Felinos silvestres del mundo” se obtuvo el primer registro fotográfico del comportamiento de nado del gato de Geoffroy, un registro de L. geoffroyi saliendo del agua, y el primer registro de L. braccatus en un cuerpo de agua. Resulta indispensable llevar a cabo más investigaciones al respecto, para comprender de manera más holística a especies silvestres tan elusivas como éstas.
We document an occasional encounter between carnivore species Lycalopex griseus and Conepatus chinga, using camera traps in native Mediterranean forest of the Coast Range in central Chile. Photographic evidence is provided as to the agonistic behavior exhibited by C. chinga and the reaction of L. griseus to this interaction. In view of incomplete niche segregation and the spatiotemporal overlap in the habitat use for both species, our observations contribute to a better understanding of the interactions and ecological dynamics of the carnivore community of this ecosystem.
30 December 2022 in Arxius de Miscel·lània Zoològica
Hidden in the southern Pampas: Photographic records and phenotypic variation of Leopardus pajeros The Southern pampas cat (Leopardus pajeros) is a small felid whose range is restricted to Argentina and southern Chile. There is very little specific literature and its natural history remains an enigma. In the present note, we report four records of the Southern pampas cat in Patagonia and provide photographs and detailed descriptions, from which we propose a phenotypic spectrum ranging from light gray, to brownish gray, to rusty red.