Significance: Here we combine ecological theory, demography, and socio-economics to calculate the human trophic level (HTL) and position humans in the context of the food web. Trophic levels are a measure of diet composition and are a basic metric in ecology, but have never been calculated for humans. In the global food web, we discover that humans are similar to anchovy or pigs and cannot be considered apex predators. In addition, we show that, although countries have diverse diets, there are just five major groups of countries with similar dietary trends. We find significant links between HTL and important World Bank development indicators, giving insights into the relationship between socio-economic, environmental, and health conditions and changing dietary patterns.
18 pagesInternational audienceThe large temporal and spatial variability in marine productivity encountered by marine predators may negatively influence breeding success. The Antarctic fur seal Arctocephalus gazella (AFS), a marine predator in the Southern Ocean (SO) ecosystem with a circumpolar distribution, exhibits a short, 4 mo lactation coinciding with increased summer marine productivity. The diet of AFS, and the distance to significant and productive oceanographic features, such as the Antarctic Polar Frontal Zone (PFZ), varies considerably between populations. We studied the foraging activity, foraging efficiency and the pup provisioning strategies of lactating AFS at a key breeding site in the southern Indian Ocean, the Kerguelen Archipelago. Foraging parameters were examined in relation to interannual variability in oceanographic conditions and prey availability in the PFZ over 3 consecutive breeding seasons (1998 to 2000). The location of foraging zones, diving activity, diet and foraging efficiency varied significantly between years, concurrently with annual changes in seasurface temperature (SST) and prey availability. The strongest recorded El Niño Southern Oscillation event in 1997–1998 coincided with anomalously warm waters in the vicinity of the Archipelago. Deeper diving by females, reduced maternal and pup body condition, and minimal pup growth rates and low catch per unit effort of the primary prey species, lanternfishes (Myctophidae) were all recorded in this period. Maternal size was positively related to the growth performance of pups only in this period, indicating the importance of age/size and/or experience in mediating environmental fluctuations. Foraging efficiency over a foraging cycle and variability in mean provisioning rates (trip duration), were identified as proxies of prey availability within the foraging range of seals, emphasising the effectiveness of the use of AFS foraging behaviour as an indicator of both food and oceanographic variability and climatic anomalies. The increasing frequency of anomalously warm SST events in sectors of the SO, however, may elicit specific behavioural responses from ‘central place foragers' (i.e. species that return to breeding sites to feed their young) to avoid sustained poor body condition of females and their weaned offspring
15 pagesInternational audienceThe distribution and availability of marine resources are directly affected by seasonal spatial changes in physical and oceanographic features. They are thus likely to influence maternal foraging provisioning patterns, efficiency, and subsequent pup growth rate of central place foragers such as otariid seals. While previous studies have documented foraging locations and diving activity of female otariids in relation to oceanographic features, few have focused on species characterised by a long pup-rearing period. The present study investigated seasonal changes in foraging parameters in relation to the following oceanographic features and maternal characteristics: foraging grounds (using satellite tags, geolocation, GIS and kernel estimation techniques), at-sea activity budget (using time–depth recorders), and the foraging success and diet of female subantarctic fur seals Arctocephalus tropicalis breeding on Amsterdam Island (southern Indian Ocean). The seals mainly exploited the subtropical front, but also exhibited large differences in seasonal distribution, from short trips in restricted foraging areas during summer to widely distributed foraging grounds during the winter. This is consistent with a seasonal shift in diet and an increasing proportion of time being dedicated to diving and resting. This increase in foraging trip duration throughout the season paralleled decreasing rates in maternal mass gain and pup growth, suggesting a decrease in food availability. During the summer, maternal mass gain rate and pup growth were related to foraging tactics (percent of time spent diving and in the core foraging area), whereas maternal characteristics such as body length were more important during the latter months of the pup-rearing period. However, no influence of age and thus no apparent advantage of female experience was detected in this study