Brycon orbignyanus is an endemic species from La Plata basin whose stocks have been presenting significant reductions throughout the Paraná River. Brycon orbignyanus is categorized as an endangered species. This study evaluated aspects of the bio-ecology of this species that may be related to this threat, highlighting its distribution, abundance, and diet as well as the corresponding relationships between its recruitment and flood regimes. Data were obtained from different parts of the upper Paraná River (stretches free and regulated by dams) from 1986 to 2010 with more detailed data collected from the free remnant of this basin. The results indicate that no records for species exist at more than half of the sampling points located in dam-regulated sections of the Paraná River, whereas specimens were collected from 75% sites in the free plain remnant. We observed a remarkable effect of the hydrological regime on recruitment as well as distinct food demands during ontogenetic development, with adults almost exclusively consuming fruits and seeds, revealing that these individuals are supported by riparian vegetation. Thus, it is concluded that changes in the natural flood regime as well as riparian vegetation removal threaten B. orbignyanus populations in the Paraná River basin.
Two new species from the upper rio Tocantins basin are described in Knodus based on the traditional definition of the genus. The new species are distinguished from other congeners by meristic and morphometric characters, such as the number of cusps in the premaxillary and dentary teeth, the number of scale series between dorsal-fin origin and lateral line, the orbital diameter and the body depth. With the two new species, the number of endemic species in the upper rio Tocantins basin upstream of the mouth of the rio Paranã, rises to 53 (89 to the confluence with rio Araguaia). The existence of a meristic character that changes through ontogeny (allomery), viz. the number of scale series between dorsal-fin origin and lateral line, was detected in some species of Knodus through a regression analysis. Additionally, this paper describes an unambiguous, more informative and precise new method for counting vertebrae, which will enhance the efficacy of this trait in species comparisons.
Mylesinus paucisquamatus is a threatened fish endemic to the rio Tocantins basin, with little information about its natural history. Using monitoring data obtained between 1998 and 2009, we investigated the spatial distribution, feeding and reproduction of this species in a long stretch of the middle-upper rio Tocantins. Eighty-one individuals were captured over a decade of intensive sampling. In addition, we recorded the species in only 13 out of 35 sites, particularly in the Tocantins and Paranã rivers. Most individuals were captured alone, while the remaining formed small groups. These results indicate that this fish is rheophilic and rare. We recorded seasonal variation in fish abundance, with higher values during the dry season, indicating seasonal movements. The species is herbivorous and specialized in the consumption of plants attached to substrates, particularly bryophytes. We also observed seasonality in reproduction, since reproductive activity increased during the early dry season. These ecological traits, e.g. , rarity, rheophilic and specialized feeding habits, indicates that M. paucisquamatus is vulnerable to environmental changes, particularly river damming. Considering that three large dams currently regulate and fragment this section of the rio Tocantins, the persistence of this species is jeopardized, demanding effective conservation actions.
2 October 2014 in Acta Scientiarum. Biological Sciences
Brycon nattereri is a threatened fish species restricted to small headwater rivers of the Paraná, São Francisco and Tocantins rivers. This species has been extirpated from many sites, and little is known about its ecology. In this sense, the present study investigated temporal variations in the occurrence, abundance and length structure of B. nattereri in the Dois Irmãos river, a small headwater river from the Tocantins river basin. Samples were taken monthly between January and November of 2009 and 2010. The studied site comprised a 4.5 km river stretch, sampled with an active fishing method (fly fishing). Individuals caught were counted, measured and returned immediately to the river. We caught 302 individuals along two years. Brycon nattereri was present in the studied stretch in all sampling months, with higher abundance between November and May (wet season). We registered a wide range of lengths, with predominance of adult fish; young were captured in July and August, indicating recruitment in the region. The present study, therefore, showed that populations of B. nattereri, an endangered fish species, still persist in small headwater rivers of the upperTocantins river.